Γνωριμία με την

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης

Expired
Image

Παναγίας Φανερωμένης

Προς τα δυτικότερα θα στρέψουμε το βλέμμα μας, προσπαθώντας να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε με την γειτονιά μας στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της.
Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος εκκλησία στην καρδιά της Λευκωσίας, όπου στον Ιερό αυτό χώρο διαδραματίσθηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τον ταύτισαν με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Στη θέση του σημερινού μεγαλόπρεπου ναού υπήρχε ομώνυμο παλαιό γυναικείο ορθόδοξο μοναστήρι, που κτίστηκε τον 13ο αιώνα. Η μονή αυτή φαίνεται ότι διαλύεται μετά την τουρκική κατάληψη του 1571, και κατά την περίοδο αυτή γίνεται προσπάθεια από τον Κουτσιούκ να μετατραπεί η εκκλησία σε τζαμί, αλλά μετά από την θαυμαστή παρέμβαση της Παναγίας αυτό αποτρέπεται.

Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει πάνω από την νότια είσοδο ο ναός ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 1872-1873 και στην ανατολική πλευρά της περιβόλου του ναού, θέση κατέχει το Μαυσωλείο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Κυπρίων Εθνομαρτύρων του 1821.

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Πατριάρχου Γρηγορίου 1, 1016 Nicosia, Cyprus
erodosrestaurant@gmail.com
+357 99446447

Follow Us On

Image
Ποιοτικά και ντόπια υλικά που συνθέτουν ένα πλούσιο και νόστιμο μενού στην καρδιά της Λευκωσίας.